flacoane de vaccin covid-19

Ce se întâmplă cu deșeurile medicale în urma vaccinării

dec. 16, 2021

Lansarea campaniei de vaccinare Covid 19 a adus cu sine o nouă provocare pentru domeniul medical: o cantitate mare de deșeuri periculoase. Înainte de pandemia de Covid 19 o perioadă importantă în calendarul nostru o reprezenta campania de vaccinare anti gripală. 

Începând cu toamna anului 2021 cele două campanii de imunizare s-au suprapus. Clinicile și spitalele de stat și private precum și cabinetele medicilor de familie au fost în prima linie a campaniilor de imunizare antigripală și Covid 19. De asemenea, au fost organizate mai multe maratoane de vaccinare anti Covid 19, cu zeci de mii de participanți în întreaga țară, generând o cantitate însemnată de seringi, ace, pansamente, echipament medical și alte deșeuri medicale periculoase.

Gestionarea și eliminarea deșeurilor periculoase implică respectarea unor norme și reglementari specifice. Întregul proces de management al deșeurilor, de la colectarea selectivă, la transportul acestora în deplină siguranță, până la neutralizarea și eliminarea lor, se bazează pe legislația menită să ofere protecție atât populației cât și mediului. Acestea se împart în două categorii:

Deșeurile reprezentând obiecte ascuțite care au fost contaminate, cod 18 01 01 (18 01 03*) 

Acestea sunt deșeuri tăietoare-înțepătoare precum ace, lame de bisturiu, pipete sau flacoane, recipientele care au conținut vaccinuri. Toate acestea necesită colectarea și depozitarea în cutii polipropilenă speciale pentru deșeurile tăietoare-înțepătoare. Tratarea lor se realizează prin incinerare, la temperaturi de peste 1.000 grade Celsius, în stații de incinerare autorizate pentru deșeuri medicale sau prin decontaminare termică la temperaturi scăzute, urmate de mărunțire și deformare.

Deșeurile infecțioase din categoria 18 01 03* a deșeurilor medicale precum: comprese, bandaje, halate, culturi și stocuri de agenți infecțioși din lucrările de laborator și dispozitivele medicale de unică folosință. Acestea necesită a fi ambalate și depozitate în ambalaje speciale pentru deșeuri medicale.   

Deșeurile medicale prezintă grade de risc diferite iar gestionarea și separarea lor corectă sunt pași obligatorii. Este necesară respectarea sistemului de segregare codificat al Ministerului Sănătății și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, care împarte deșeurile pe baza clasificării și a opțiunilor de tratare și eliminare.

De peste 30 de ani, Stericycle joacă un rol esențial în industria medicală, sprijinind instituții și organizații medicale în gestionarea unor provocări complexe de sănătate la nivel mondial, cum ar fi Ebola, H1N1, SARS, și în prezent Covid-19.  

Cu o experiență recunoscută în domeniu, echipa Stericycle vine în sprijinul clienților oferind consultanță și asistență pentru manevrarea, separarea, transportul și eliminarea deșeurilor medicale în acord cu legislația în vigoare. Găsiți mai multe detalii la secțiunea noastră de Soluții.

dec. 16, 2021