Cele cinci etape în gestionarea deșeurilor medicale

oct. 5, 2021

Gestionarea deșeurilor medicale este un proces complex, care nu se oprește când acestea părăsesc unitățile sanitare. Cunoașterea în amănunt a fiecărei etape din ciclul deșeurilor este utilă pentru a vă asigura că aveți o abordare conformă și sustenabilă. Iată o scurtă prezentare a fiecărei etape din procesul de gestionare a deșeurilor medicale.

 

  1. Generarea deșeurilor

•    O unitate medicală poate genera o varietate de deșeuri medicale pe parcursul furnizării serviciilor:
•    Deșeuri medicale care pot provoca infecții sau care prezintă risc biologic;
•    Obiecte ascuțite, adică tot ce poate perfora pielea, ca: ace, bisturie, seringi sau chiar sticlă spartă;
•    Deșeuri anatomo-patologice;
•    Produse farmaceutice nefolosite sau expirate, inclusiv medicamente nepericuloase sau periculoase, așa cum este warfarina
•    Produse chimice periculoase – aici sunt incluse produsele de curățare și alte substanțe chimice toxice
•    Deșeuri chimioterapeutice - orice deșeu rezultat din procesul de chimioterapie

 

  1. Separarea deșeurilor

Pentru a menține cele mai înalte standarde de siguranță, unitățile sanitare trebuie să limiteze răspândirea agenților patogeni și să asigure un tratament adecvat după ce deșeurile părăsesc unitatea. Personalul medical trebuie să separe deșeurile și să le depoziteze în cutii sau recipiente speciale, etichetate corespunzător, pe coduri dedicate.

 

  1. Pregătirea pentru transport

În vederea pregătirii pentru transport, deșeurile sunt cântărite și plasate în containere iar ambalajele trebuie să fie bine închise  pentru a preveni scurgerile. Deșeurile trebuie depozitate într-un depozit autorizat, până la preluarea acestora de către un operator specializat.

 

  1. Transportul deșeurilor

Deșeurile sunt transportate în autovehicule speciale, autorizate pentru transport de materiale periculoase și nepericuloase, pe cel mai scurt traseu până la unitatea de eliminare. Odată ce deșeurile ajung la instalația de tratare a deșeurilor, vor fi procesate în conformitate cu autorizația acesteia.

 

  1. Eliminarea deșeurilor tratate

Cea mai mare parte a deșeurilor medicale poate fi tratată într-un  dispozitiv autoclav, care face ca deșeurile să devină neinfecțioase. În autoclavă, aerul este evacuat, după care este introdus abur la presiune și temperatură înaltă, pentru un interval de 20 - 30 de minute, distrugând astfel integral agenții patogeni care se găsesc în deșeuri. Deșeurile „curățate” vor fi ulterior compactate pentru transport.

Pentru anumite materiale, se folosește un incinerator. De exemplu, deșeurile chimice sau cele  anatomo-patologice. Aceasta presupune ca deșeurile să fie aduse la temperaturi ridicate, care favorizează combustia sau arderea. Astfel, deșeurile periculoase vor fi distruse complet, devenind cenușă. Acest proces ajută la prevenirea infiltrării de substanțe chimice în apele curgătoare.

După ce deșeurile medicale au fost transformate în deșeuri neinfecțioase sau au fost distruse, vor fi duse la un depozit de deșeuri.

Un partener potrivit în gestionarea deșeurilor medicale va găsi soluții eficiente și durabile, contribuind, în același timp, la asigurarea conformității. Stericycle oferă servicii complete de gestionare a deșeurilor medicale, făcându-vă cunoscute reglementările în vigoare și creând programe pentru companii, care să contribuie la o activitate cu impact minim asupra mediului. Pentru mai multe informații despre cum poate deveni Stericycle partenerul dumneavoastră în gestionarea deșeurilor, vizitați pagina noastră de informații.

oct. 5, 2021