Clasificarea deșeurilor medicale periculoase

dec. 1, 2020

Unitățile sanitare din România generează anual zeci de mii de tone de deșeuri medicale periculoase, iar gestionarea acestora, până la eliminarea finală, implică respectarea unor norme legislative stricte, menite să ofere protecție pentru sănătatea populației și mediul înconjurător. 

Deșeurile medicale periculoase prezintă substanțe cu un conținut de microorganisme viabile sau toxine, ce pot produce boli pentru om sau pentru alte organisme vii. Acestea sunt generate în procesul spitalizării, precum și în activitățile de diagnostic, tratament, supraveghere, prevenție şi recuperare medicală, cercetare medicală şi producerea, depozitarea, testarea şi distribuția medicamentelor şi biopreparatelor.

Conform Catalogului European al Deșeurilor, deșeurile medicale periculoase fac parte din grupa 1801 și sunt clasificate astfel: deșeuri înțepătoare tăietoare, deșeuri anatomo-patologice și parți anatomice deșeuri considerate nepericuloase, care nu necesită măsuri speciale de prevenire a infecțiilor, deșeuri infecțioase, deșeuri chimice, alte deșeuri chimice, deșeuri de medicamente citotoxice si citostatice, alte deșeuri de medicamente și deșeuri de amalgam de la tratamentele stomatologice.

Procesul de gestionare a deșeurilor medicale are un regim special, iar segregarea joacă un rol important deoarece tratarea și eliminarea corespunzătoare a materialelor medicale periculoase se realizează pe categorii de deșeuri, în funcție de gradul de risc și cerințele legale aplicabile. Separarea și ambalarea corectă a deșeurilor se face în baza unui sistem de segregare codificat, emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Mediului.

Stericycle este una dintre companiile principale din domeniul managementului deșeurilor periculoase, ce deservește clienți din vaste domenii de activitate medicale, precum spitale, laboratoare, cabinete medicale individuale, centre de îngrijire paliativă, cabinete și clinici stomatologice, saloane și clinici de înfrumusețare, cabinete veterinare și centre de îngrijire animale, precum și din domeniul farmaceutic. 

Aflați mai multe: https://www.stericycle.ro/domenii-de-activitate

dec. 1, 2020

Resurse