Cum sunt gestionate deșeurile medicale în cea mai amplă campanie de imunizare?

feb. 19, 2021

Fiecare zi a anului trecut a adus noi provocări și fără precedent pentru organizațiile medicale și pacienții pe care îi tratează. Încă de la începutul pandemiei generate de Covid-19, companiile care gestionează deșeuri medicale, precum Stericycle, s-au mobilizat pentru a sprijini comunitatea medicală pe parcursul crizei de sănătate publică. Fără a fi în prim plan, profesioniștii din domeniul deșeurilor medicale se asigură ca unitățile sanitare să elimine în siguranță volumul exponențial crescut de deșeuri infecțioase.

Complexitatea operațională a colectării, transportului și eliminării în siguranță a deșeurilor medicale conduce la un nou set de cerințe, odată cu inițierea campaniilor de vaccinare a populației.

Stericycle se bazează pe experiența de peste 30 de ani în care a sprijinit numeroase organizații și instituții medicale, precum spitale mari, agenții de sănătate, guverne, ONG-uri și instituții internaționale, în gestionarea unor provocări complexe de sănătate la nivel mondial, cum ar fi Ebola, H1N1, SARS, și, cel mai recent, Covid-19.

Industria are o misiune clară în acest an: să țină pasul atât cu evoluția pandemiei cât și cu eforturile de a o limita. Dar, bazându-ne pe lecțiile învățate anul trecut care sunt integrate în activitatea de zi cu zi, trecem acum la o nouă etapă, axându-ne în continuare pe siguranța oamenilor, a comunităților și a mediului.

Siguranța oamenilor este prioritară

Menținerea în siguranță a personalului în timpul manipulării deșeurilor medicale este esențială pentru eliminarea corespunzătoare a acestora pe perioada pandemiei. Investițiile considerabile în echipamente de protecție permit continuitatea activității operatorilor și a sistemelor sanitare.

Centre culturale devenite facilități medicale

Multe centre de vaccinare sunt amplasate în afara unităților medicale, iar deșeurile medicale sunt generate și gestionate în medii neconvenționale, cum ar fi săli de expoziții, centre culturale, stadioane, etc. Acestea necesită o logistică mai complexă.

Gestionarea impactului asupra mediului

În ianuarie 2021, un total de opt miliarde de doze de vaccin au fost precomandate la nivel global* de la principalii producători de vaccinuri. Acest fapt va duce la generarea unui volum impresionant de deșeuri medicale, adăugându-se la fiecare doză de vaccin una de ser fiziologic, două seringi și ace, flacoane, mănuși, măști medicale și halate.

Suntem la începutul celei mai ample campanii de vaccinare care a avut loc vreodată, iar industria deșeurilor medicale funcționează în fundal, având un rol esențial în protejarea siguranței și a sănătății tuturor celor implicați.

Cu o experiență de peste 30 de ani, Stericycle este una dintre cele mai importante companii din domeniul managementului deșeurilor periculoase, oferind servicii complete de gestionare  a deșeurilor medicale. Aflați mai multe despre serviciile de colectare, tratare și eliminare finală a deșeurilor generate de spitalele publice și clinicile private din România, aici.

 

* Sursa: statista.com

feb. 19, 2021