Eliminarea riscurilor în gestionarea deșeurilor medicale periculoase

oct. 21, 2022

Unitățile sanitare de stat și private din România generează anual circa 20.000 de tone de deșeuri medicale, conform Institutului Național de Sănătate Publică. Acesta este echivalentul a 3% din totalul deșeurilor periculoase colectate. Stericycle este unul dintre cei mai importanți operatori și parteneri ai unităților medicale, contribuind zilnic la gestionarea corectă și sigură a deșeurilor medicale periculoase.

Cu o experiență de peste 30 de ani la nivel global, Stericycle oferă servicii conforme în toate etapele, de la colectare și transport în siguranță, până la eliminarea finală. Procesul de gestionare a deșeurilor periculoase necesită respectarea unor norme legislative stricte, care asigură protejarea oamenilor și a mediului înconjurător, iar Stericycle depune permanent eforturi pentru a-și îndeplini această misiune.

Clasificarea deșeurilor periculoase

Cum se deosebesc deșeurile periculoase de restul deșeurilor generate de unitățile medicale? Din această categorie fac parte substanțele care au un conținut de microorganisme viabile, toxice, cele care prezintă un risc ridicat de producere a bolilor, fiind dăunătoare oamenilor și organismelor vii.

Potrivit Catalogului European al Deșeurilor, pot fi încadrate în categoria deșeuri periculoase (grupa 1801) deșeurile tăietoare-înțepătoare, anatomo-patologice, infecțioase și chimice, de medicamente citotoxice și citostatice, precum și alte deșeuri provenite din medicamente sau rezultate din activitatea stomatologică.

Procesul de eliminare a deșeurilor periculoase are o importanță aparte, deoarece acestea prezintă riscuri semnificative asupra comunităților și ecosistemelor.

Riscurile deseurilor periculoase

Riscuri pentru oameni

Personalul medical și operatorii de deșeuri se pot răni sau chiar infecta la contactul cu deșeurile medicale infecțioase. Pentru a evita aceste riscuri, toți cei care manipulează deșeurile medicale folosesc echipamente de protecție adecvate. În etapa colectării și segregării acestora, unitățile sanitare folosesc, de asemenea, recipiente speciale, deșeurile infecțioase fiind ambalate și depozitate în ambalaje speciale.

Riscuri pentru comunități

Ulterior colectării, deșeurile medicale periculoase sunt transportate pe cale rutieră, cu vehicule special echipate, pe rute de transport prestabilite. Se evită astfel riscul de a expune persoanele contactului cu deșeurile periculoase. Șoferii Stericycle sunt instruiți atent pentru a evita orice impact negativ în timpul transportului. Compania investește considerabil în modernizarea flotei sale auto, asigurând un transport sigur și rapid către locațiile de eliminare.

Riscuri pentru mediul înconjurător

Când deșeurile medicale nu sunt gestionate corect, pot avea impact negativ, uneori ireversibil, asupra oamenilor, resurselor naturale, vegetației și lumii animale. Fie că sunt tratate prin procesul de sterilizare termică sau incinerate, eliminarea deșeurilor medicale infecțioase se face rapid și complet, fără efecte dăunătoare asupra mediului.

Stericycle dispune de tehnologii avansate și instalații performante pentru o eliminare conformă, reușind să se clasifice drept una dintre companiile de top din domeniul gestionării deșeurilor și un partener important pentru eliminarea riscurilor multiple asociate deșeurilor periculoase.

Puteți afla mai multe despre importanța gestionării corecte a deșeurilor medicale periculoase intrând în legătură cu noi.

oct. 21, 2022