colectarea obiectelor ascuțite în coșul de gunoi

Gestionarea deșeurilor înțepătoare-tăietoare

sept. 21, 2022

Compania Stericycle are ca activitate de bază managementul deșeurilor, respectând întregul proces de colectare, transport și eliminare corectă și sigură, în conformitate cu normele în vigoare. Unul dintre tipurile de deșeuri care necesită atenție sporită este cel al deșeurilor medicale ascuțite și tăietoare.

Întrucât acestea fac parte dintr-un flux constant de reziduuri medicale nereutilizabile, este necesară tratarea conformă, de la faza de colectare până la eliminarea completă. Metoda neutralizării trebuie să fie efectuată rapid pentru a elimina riscul de infecție sau rănire.

Stericycle asigură gestionarea corectă și conformă a acestui tip de deșeuri, indiferent de mediile diverse din care provine. Iată câteva întrebări și răspunsuri despre deșeurile înțepătoare-tăietoare și modul de eliminare a acestora.

Riscurile deșeurilor înțepătoare-tăietoare pentru populatie si mediu

Deșeurile înțepătoare-tăietoare pot periclita atât siguranța oamenilor, cât și a mediului în care trăim. Obiectele cu puncte și muchii ascuțite pot perfora sau tăia pielea, iar dacă nu sunt gestionate corect, pot provoca vătămări care prezintă risc de infecție. Cu toate acestea, depozitarea acestor deșeuri în cutii de polipropilenă speciale, împreună cu respectarea procesului corespunzător de tratare reduc riscurile asupra siguranței oamenilor și au un efect neutru asupra mediului.

Ce deșeuri se încadrează în categoria înțepătoare-tăietoare?

Sunt considerate deșeuri înțepătoare-tăietoare-, cod 18 01 01 (18 01 03*), obiectele ascuțite sau infecțioase, precum: ace hipodermice, seringi și ambalaje de seringi, bisturie, lame de bisturiu, aparate de ras, fiole și doze de vaccin,  pipete, eprubete sau sticlărie spartă.

Chiar dacă mediul de proveniență a deșeurilor înțepătoare-tăietoare poate diferi, de la organizații din domeniul sănătății și laboratoare, până la saloane și clinici de înfrumuseţare, colectarea și neutralizarea acestora trebuie să se desfășoare în condiții de siguranță, în vederea protejării sănătății publice și a mediului.

Cum se elimină deșeurile înțepătoare-tăietoare?

Tratarea deșeurilor înțepătoare-tăietoare se realizează fie prin incinerare, la temperaturi de peste 1.000 grade Celsius, fie prin decontaminare termică, la temperaturi scăzute, urmată de mărunțire și deformare.

Întregul proces este supravegheat atent de experții Stericycle și are loc în stații de incinerare sau sterilizare autorizate, cu impact ecologic redus.

Protejarea oamenilor și a mediului este asigurată prin eliminarea deșeurilor cu ajutorul unor tehnologii și echipamente performante. Stericycle investește constant în dezvoltarea acestora și pregătirea echipelor de lucru, punând la dispoziția clienților un sistem de management al deșeurilor profesionist, sigur și de încredere. Aflați mai multe despre domeniile de activitate deservite pentru eliminarea deșeurilor înțepătoare-tăietoare.

Aveți o întrebare? Doriți o ofertă sau câteva sfaturi? Echipa Stericycle vă poate ajuta!

sept. 21, 2022