Gestionarea echipamentelor de protecție personală (EPP) în condiții de siguranță

mar. 5, 2021

Odată cu răspândirea pandemiei Covid-19, consumul de echipamente de protecție personală (EPP) a înregistrat o creștere globală accelerată, în special în ceea ce privește măștile chirurgicale, costumele de protecție sau mănușile. Anterior utilizate cu precădere doar de către personalul medical în sălile de operație sau în secțiile de boli infecțioase, cu scopul de a preveni expunerea la agenți patogeni, în prezent, instituțiile medicale precum și diverse organizații care își desfășoară activitatea interacționând zilnic cu publicul larg pun la dispoziția angajaților un volum ridicat de echipamente de protecție personală. Ca măsură de prevenție și protecție împotriva contaminării și răspândirii infecției cu noul coronavirus, EPP-urile au scopul principal de a asigura protecție pentru sănătatea angajaților la locul de muncă.

Un aspect important pentru unitățile medicale este că echipamentele de protecție personală expuse la virusul SARS-CoV-2 se încadrează în categoria deșeurilor infecțioase, care impune respectarea unor reguli stricte, menite să ofere protecție pentru sănătatea populației și a mediului înconjurător.

Deșeurile provenite din echipamentele de protecție personală trebuie să fie ambalate și depozitate în recipiente speciale, inscripționate corespunzător, iar transferul către stațiile de tratare/eliminare finală să fie asigurat de o firmă autorizată de transport, în condiții stricte de ambalare și securitate, conforme Normelor privind Transportul Deșeurilor periculoase pe Drumurile Publice.

Eliminarea finală a EPP-urilor trebuie să asigure distrugerea rapidă și completă a factorilor cu potențial nociv pentru mediu și pentru sănătate, acestea fiind supuse unui proces cu abur sub presiune prin sterilizarea termică, urmată apoi de procesarea mecanică prin mărunțire.

Cu o experiență recunoscută în domeniul managementului deșeurilor, Stericycle este un partener de încredere pentru instituțiile medicale și companiile din România, protejând ceea ce contează: vieți, sănătate, mediu. Deservind clienți din vaste domenii de activitate, compania oferă servicii complete de gestionare a deșeurilor infecțioase, de la colectarea selectivă, la transportul în deplină siguranță, până la neutralizarea și eliminarea lor în instalațiile proprii.

Pentru mai multe informații despre soluțiile oferite de Stericycle pentru tratarea și eliminarea deșeurilor infecțioase, inclusiv  a  echipamentelor de protecție personală expuse la virusul SARS-CoV-2, puteți accesa pagina dedicată a categorii Deșeuri infecțioase”.

mar. 5, 2021